HITNO SE OGLASIO RHMZ: U ovim delovima očekuje se JAKO NEVREME, upaljen i METEOALARM, apokaliptične scene (VIDEO)
Loznica nevreme, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

rhmz

HITNO SE OGLASIO RHMZ: U ovim delovima očekuje se JAKO NEVREME, upaljen i METEOALARM, apokaliptične scene (VIDEO)

Kako su meteorolozi objasnili oblačnost će se širiti ka Kolubarskom okrugu

Objavljeno:

Meteoalarm za područje zapadne Srbije (pre svega za Mačvanski okrug) podignut je na najviši crveni stepen. Kako se linijski grmljavinski sistem premešta u južnoj-jugozapadnoj struji, u pojedinim delovima ove oblasti jak intenzitet pljuskova sa grmljavinom i gradom zadržaće se i duže od 2 časa uslovljavajući količine padavina od 40 do 80 mm, lokalno i više - stoji u najnovije hitnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Kako su meteorolozi objasnili oblačnost će se širiti ka Kolubarskom okrugu, dalje će se intenzivirati u zapadnom Sremu, a početak jakih padavina očekuje se i na zapadu Bačke.

U naredna dva sata najintenzivniji pljuskovi

- U naredna dva časa najintenzivniji pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na zapadu Bačke i Srema, u Mačvi i Podrinju. U ovom području očekuje se i grad i jak vetar u zoni pljuskova. Početak novih grmljavinskih razvoja osmatra se takođe u Zapadnom Pomoravlju. U Šumadiji u naredna 2 časa slaba kiša (tek lokalno slabiji pljusak), a ova oblačnost premešta se ka području Beograda. Prve padavine na području Beograda između 17.30 i 18 časova, ali prema trenutnim radarskim osmatranjima, one će biti u vidu slabe kiše ili lokalnog kratkotrajnog slabijeg pljuska - stoji u najnovijoj RHMZ najavi koja je obajvljena u 17:15 časova.

RHMZ najava

Do kraja dana će u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Udari košave tokom noći u slabljenju.

Prethodno hitno upozorenje je glasilo: "U narednom satu oblačnost s jakim plјuskom, grmlјavinom i gradom iz Zlatiborskog okruga preko područja Arilјa i Požege premeštaće se ka severu Moravičkog okruga".

Upaljen crveni metoalarm

Iako su ranije meteorolozi najavili da će u zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i u istočnoj Srbiji danas biti na snazi narandžasti meteoalarm, nakon pogoršanja vremena meteoalarm za područje zapadne Srbije (pre svega za Mačvanski okrug) podignut je na najviši crveni stepen.

Šta znači crveni meteoalarm?

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Grad veličine jajeta pao u Užicu

Podsetimo, jako olujno nevreme tokom popodnevnih sati pogodilo je Užice i okolinu, a jaka kiša bila je praćena i krupnim gradom koji je potrajao je nekoliko minuta.

- Ledenice su bile veličine oraha, padao je jako i intenzivno. Na mom vozilu je od siline nevremena napuklo čak i vetrobransko staklo. Kako bi sprečili veću katastrofu na vozilu, stali smo na benzinsku pumpu dok oluja ne prođe - rekao je za Rinu jedan od očevidaca.

Još uvek nije poznato da li je ovo nevreme nanelo štetu poljoprivrednim kulturama u ovom kraju, ali sudeći po njegovoj jačini malo je verovatno da je prošlo bez posledica po poljoprivrednike.

- Bela zemlja, Užice! Veliko zrno grada iz superćelije! Najverovatnije oko 8-9 cm u prečniku. Tek stižu izveštaji iz te oluje - navodi se na instagram profilu "hailz_srbija".

Grad i u Loznici

- Na području Loznice je padao grad do 6 cm u prečniku. Oblak kod Užica je, najverovatnije, proizveo još veća zrna grada! - stoji u opisu fotografije.

Bonus video:

00:20

Nevreme u Loznici

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.